Brug din sunde fornuft

Desværre findes der boligsvindlere, som udbyder falske boliger på boligportalerne, med det formål at snyde boligsøgere ved at få dem til at overføre et depositum.

Disse boligsvindlere befinder sig ofte i udlandet, og det betyder, at det er svært at få sine penge tilbage, hvis man først er blevet snydt.

Det er derfor meget vigtigt, at man bruger sin sunde fornuft, herunder at man tjekker at alle informationer er korrekte, inden man skriver under på noget og overfører penge.

Herunder er en beskrivelse af de ting, man bør gøre, og de ting man aldrig bør gøre, når man lejer en bolig.

Disse ting må du aldrig gøre!
1: Overfør aldrig betaling for boligen til en udenlandsk bank.
2: Overfør aldrig betaling for boligen til en person, som du ikke har mødt fysisk.
3: Læs alle vilkår i kontrakten grundigt, før du skriver under, og få evt. juridisk bistand, hvis der er noget du er i tvivl om.
4: Overfør aldrig betaling for boligen, før du har en kontrakt, der er underskrevet af begge parter.
5: Overfør aldrig betaling for boligen, før du har tjekket om boligudbyderen har ret til at udleje den pågældende lejebolig.
6: Overfør aldrig betaling for boligen, før du har fået lejligheden fremvist.

Den optimale fremgangsmåde!
1: Du finder en eller flere boliger, som passer til dine ønsker.
2: Du kontakter boligudbyderen og får boligen fremvist.
3: Hvis du bliver enig med boligudbyderen, skal denne sende dig en lejekontrakt.
4: Læs lejekontrakten grundigt igennem og konsulter evt. en advokat, hvis du er usikker. Du skal bl.a. være meget opmærksom på, om lejemålet overtages istandsat eller ikke-istandsat, da det kan have stor betydning for de udgifter, du pålægges ved din senere fraflytning.
5: Tjek om udlejer også ejer boligen. Oplysningen kan ofte findes på offentlige hjemmesider på nettet.
6: Hvis boligudbyderen selv er lejer i boligen, er det ikke sikkert, at han må fremleje den til dig. Bed evt. boligudbyderen om at vise dig hans tilladelse til at fremleje lejligheden.
7: Hvis boligudbyderen vil udleje en lejlighed, som han selv ejer, er det ikke sikkert, at han uden videre må gøre dette. Spørg boligudbyderen om du må se boligforeningens vedtægter. Her vil du kunne se eventuelle forbehold omkring udlejningsretten.
8: Når både du og boligudbyderen har underskrevet lejekontrakten, vil du typisk have et antal dage til at overføre depositummet. Du bør her kun overføre pengene til en bank fra samme land som boligen.
9: Husk at lave en klar aftale med boligudbyder om overdragelsen. Hvornår kan du flytte ind? Hvornår får du nøglerne? osv. osv.

Hvis uheldet er ude
Hvis du uheldigvis er blevet snydt af en boligsvindler og har overført pengene i form af husleje, depositum og evt. forudbetalt leje, så er der desværre kun en ting tilbage at gøre. Du skal anmelde sagen til politiet lige så hurtigt du kan, med så meget information som muligt omkring hændelsen. Vedlæg derfor gerne al dokumentation, som du har til rådighed. Det kan eksempelvis være de forskellige e-mailadresser, telefonnumre eller navne, som boligsvindleren har brugt undervejs i jeres korrespondance.